Article Index

 

Naziv Projekata: Edukativna radionica „Multikulturalnost-nacionalne zajednice Vojvodine“ 

Sufinansirao i partner: Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice

Projekat pod nazivom „Multikulturalnost-nacionalne zajednice Vojvodine“ je imao za cilj da senzibiliše studente i studentkinje, ali i sve zainteresovane iz društveno relevantnih oblasti, kao što su rod, rodne studije, rodni stereotipi, rod u istraživanju, kao i o multikulturalnosti, kao veoma aktuelnoj temi danas. Projekat se realizovao kroz dva predavanja/radionice u prostorijama zgrade Studentskog doma „Kolegijum Evropa“ u Novom Sadu, 18.11.2022. godine između 17-21 časova.

Na prvom predavanju doktorand i istraživač Erik Palušek je govorio o  sportskim običajima mađarskih studenata i njihovim očekivanjima u vezi univerzitetskog sporta (uglavnom Mađara), Palušek je prikazao niz podataka o sportskim običajima i o očekivanjinma i vezi univerzitatskog sportsog života studenata koji su pripadnici takozvane „Z“ generacije. Predavanje će obuhvatiti i vrednosti (u vezi sporta i uopšte) spomenute genracije, kao i mogućnosti reklamisanja i popularizacije sporta među njima. 

Na drugom predavanju je doc. dr Karolina Lendak-Kabok o mešovitim brakovima, koji su veoma zastupljeni u zemljama Centralne i Istočne Evrope, u kojima većinska i autohtona manjinska populacija sklapa brakove. Ovi brakovi su pokazatelj akulturacije ili čak asimilacije i imaju glavnu ulogu u izgradnji identitetskih obrazaca generacija iz mešovitih brakova. Cilj radionice je da prikaže izbor nastavnog jezika za decu rođenu u mešovitim brakovima u Vojvodini. Istraživanje je pokazalo da, kod mađarsko-srpskih mešovitih brakova izbor nastavnog jezika za decu zavisi od sredine u kojoj žive (dominantno mađarska ili srpska) i od međusobnog dogovora između roditelja. U slovačko-srpskim brakovima, gde mogućnost za obrazovanjem na slovačkom jeziku postoji, roditelji biraju nastavu na slovačkom zbog veličine i kvaliteta odeljenja i zbog majčine pomoći pri izradi domaćih zadataka. U mešovitim brakovima između rumunske nacionalne manjine i sprske većine izbor pada uglavnom na školovanje na većinskom jeziku.

Očekivani rezultati projekta su da se u široj javnosti pokrene dalja inicijativa (uz osvrt na već postignute rezultate) o potrebi dijaloga o jezičkoj barijeri studenata iz manjinskih zajednica u Vojvodini kako bi se kroz razgovor i diskusiju došlo do tolerancije i većeg razumevanja problema kojima se suočavaju pripadnici nacionalnih manjina.

 

Naziv Potprojekata: „Multikulturalizam na klik“

Sufinansirao i partner: Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice

Forum za edukaciju, saradnju, afirmaciju i podršku građanskom društvu, Novi Sad, u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, nasyavlja da i u 2022. godini realizuje potprojekat „Multikulturalizam na klik”, odnosno projekat „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini”. U okviru ovog Potprojekta, raspisivaće konkurse za podnošenje autorskih materijala na temu promovisanja multikulturalizma i unapređivanja međunacionalne tolerancije i očuvanja kulturnog identiteta etničkih zajednica u AP Vojvodini.

Pravo učešća na tim konkursima imaju učenici osnovnih i srednjih škola iz AP Vojvodine, a Potprojekat će se realizovati u četiri etape, odnosno konkursi za učenike osnovnih i srednjih škola će se raspisivarti u periodima mart-april, maj-jun, septembar-oktobar i novembar- decembar 2022. godine.

 

Naziv Potprojekata: „Miltikutiralizam na klik“

Sufinansirao i partner: Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice

Forum za edukaciju, saradnju, afirmaciju i podršku građanskom društvu, Novi Sad, u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u okviru potprojekta „Multikulturalizam na klik”, odnosno projekta „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini”, raspisivaće konkurse za podnošenje autorskih materijala na temu promovisanja multikulturalizma i unapređivanja međunacionalne tolerancije i očuvanja kulturnog identiteta etničkih zajednica u AP Vojvodini.

Pravo učešća na tim konkursima imaju učenici osnovnih i srednjih škola iz AP Vojvodine, a Potprojekat će se realizovati u etapama, odnosno konkursi za učenike osnovnih i srednjih škola će se raspisivarti u periodima maj-jun, septembar-oktobar i novembar- decembar 2021. godine.

 

Monday the 17th. Forum za edukaciju, saradnju, afirmaciju i podršku građanskom društvu - Joomla Site Templates - Logo designed by Logoinstant